شکست نسبی اجماع اروپایی در برابر چین بر سر تعرفه‌ها


به گزارش روز یکشنبه ایرنا از نشریه صبح جنوب چین، در نشست اخیر اتحادیه اروپا برای اعمال تعرفه بر خودروهای چینی، ۱۰ کشور به نفع اعمال تعرفه رای دادند، پنج کشور نیز مخالف بودند و ۱۲ کشور دیگر هم رای ممتنع دادند.

براساس این گزارش، سیاست‌های پکن توانست اجماع درون اتحادیه اروپا را بشکند و حتی بین آلمان و فرانسه دو قدرت اصلی اقتصاد اروپا اختلاف ایجاد کند اما نتوانست به اندازه کافی حمایت کسب کند تا جلوی اقدامات کمیسیون در تحقیقات ضد یارانه را بگیرد.

نشریه صبح جنوب چین ادامه داد که در میان ۱۲ کشور اروپایی که رای ممتنع دادند، اسم یونان وجود دارد، این اقدام آتن در حالی صورت می‌گیرد که بیش از همه از سرمایه‌گذاری‌های پکن در چارچوب طرح مرسوم به «یک پهنه، یک‌راه» بهره برده است و شرکت کشتیرانی «کاسکو» چین ۶۷ درصد از سهام اداره بندر «پیرائوس» که چهارمین بندر کانتینری بزرگ اروپا را در اختیار دارد. پس این رای ممتتع یونان را می‌توان به عنوان حمایت ضمنی آتن از تعرفه‌ها در سایه جلوگیری از خشم و احتمال تلافی اقتصادی چین در نظر گرفت.

شکست نسبی اجماع اروپایی در برابر چین بر سر تعرفه‌ها

سرمایه‌گذاری پکن همزمان با همسویی دولت‌های متوالی یونان با منافع سیاسی چین صورت گرفت. یونان به همراه مجارستان در سال ۲۰۱۶ از حمایت اتحادیه اروپا به حکم دادگاه داوری دائمی در لاهه که ادعاهای پکن در بخش بزرگی از دریای جنوب چین را رد کرده بود، امتناع ورزید و آتن باز هم در سال ۲۰۱۷ از وتوی اروپا برای محکومیت پرونده حقوق بشر چین در سازمان ملل استفاده کرد. با این حال، کاهش سرمایه‌گذاری‌ها و طرح‌های عمرانی چینی در سال‌های اخیر ممکن است در تصمیم آتن برای شکستن اتحاد خود با بوداپست موثر بوده باشد.

این نشریه چینی افزود: علاوه بر مجارستان، کشورهای کوچک و متوسط اتحادیه اروپا پس از آنکه از فقدان تلاش‌های پکن برای توقف تهاجم روسیه به اوکراین نامیدشدند، به‌تدریج از چین فاصله یا رویکرد محتاطانه‌تری در پیش گرفته‌اند.

در میان این کشورهای کوچک اتحادیه اروپا که بیشتر کشورهای شرقی این قاره هستند، نام صربستان دیده می‌شود که در کنار روابط خوبی که با دولت چین دارد، تمایل شدیدی به عضویت در اتحادیه اروپا هم دارد. این کشور در این نشست مهم تصمیم گرفت به سیاست امنیت اقتصادی اروپا علیه پکن کمک کند.این اقدام بلگراد در حالی صورت می‌گیرد که شی جین‌پینگ رئیس‌جمهوری چین در سفرش به این کشور بر حمایت پکن از تلاش‌های صربستان برای حفظ حاکمیت و تمامیت ارضی خود در مسئله کوزوو سخن گفته بود.

کوزوو که پس از سال‌ها درگیری‌ با دولت مرکزی بلگراد در سال ۲۰۰۸ اعلام استقلال کرد، یک نقطه اختلاف بین صربستان و اتحادیه اروپا محسوب می‌شد و این اظهارات شی درباره این منطقه احتمالا شک و تردیدهای بروکسل درباره نقش پکن در کمک به ثبات اروپا را افزایش داد.

براساس گزارش‌ها، کمیسیون اروپا در اوایل تابستان دسترسی انحصاری به ذخایر لیتیوم صربستان را به دست آورد که یک پیروزی برای صنایع اتحادیه اروپا به‌ویژه خودروسازان این قاره بود. این ماده معدنی یک جزء کلیدی در تولید باتری‌های خودروهای الکتریکی است و تامین آن از صربستان به اتحادیه اروپا کمک خواهد کرد تا وابستگی به واردات مواد راهبردی را از چین کاهش دهد.

این نشریه چینی در پایان گزارش خود می‌نویسد: دولت پکن ممکن است بتواند راهی برای توافق با اروپا بر سر مسئله تعرفه‌ها پیدا کند، حتی اگر مواضع آنها به‌طور قابل توجهی با هم فاصله داشته باشد. اما رهبری چین باید بیاموزد برای حل اختلافات تجاری با این بلوک باید به صورت مستقیم با کمیسیون اروپا تعامل کند و دیگر آن روزها گذشته است که پکن می‌توانست به‌سادگی به برلین و پاریس زنگ بزند تا از یک بحران احتمالی با اروپا جلوگیری کند.


منبع: https://www.irna.ir/news/85626103/%D8%B4%DA%A9%D8%B3%D8%AA-%D9%86%D8%B3%D8%A8%DB%8C-%D8%A7%D8%AC%D9%85%D8%A7%D8%B9-%D8%A7%D8%B1%D9%88%D9%BE%D8%A7%DB%8C%DB%8C-%D8%AF%D8%B1-%D8%A8%D8%B1%D8%A7%D8%A8%D8%B1-%DA%86%DB%8C%D9%86-%D8%A8%D8%B1-%D8%B3%D8%B1-%D8%AA%D8%B9%D8%B1%D9%81%D9%87-%D9%87%D8%A7